Veckans lunch

Dagens lunch serveras kl 11–13.30 på Le Central.

Lunch vecka 13

  • Rostad broccoli med jalapeñomajjo, rostad lök & kulpotatis
  • Ångad koljarygg med smörsås, saffransbakad fänkål & kulpotatis
  • Nattbakad högrev med sky, kimichikål & rostad kulpotatis

Säsongsbaserad salladsbuffé och bröd ingår i priset.

Pris: 125 kr

Veckans rätt

Köttfärslimpa med löksky & kulpotatis

Pris: 89 kr

Á la carte

Caesarsallad med kyckling

Pris: 129 kr

Caesarsallad med räkor

Pris: 149 kr

Från kiosken

Frukostsmörgås 49 kr

Läsk 25 kr

Nocco 27 kr

Biskvi 25 kr

Mazarin 25 kr

Proteinbar 29 kr

Delicatoboll / Punchrulle 15 kr

Snickers / Kexchoklad 15 kr

Tuggummi 27 kr

Godispåse 25 kr

Le Central par Marcel P

Kreativa kockar, inspirerande matlagning och bra råvaror är de bästa ingredienserna för en god lunch. Le central satsar även stort på hållbarhet.

Intill ljusgården ligger vår restaurang Le Central par Marcel P, med tillhörande matsal och lounge. Det finns plats för cirka 250 personer och den är öppen för både besökare och medarbetare.

Under sommarperioden finns det möjlighet att äta lunch eller fika på vår uteservering.

Öppettider
Måndag–fredag kl 8–16

Frukost

Serveras kl. 8–10

Det finns bland annat smoothies, juicer, overnight oats, yoghurt med granola och olika sorters smörgåsar.

Lunch

Serveras kl. 11–13.30

Veckans lunch består av en kött-, en fisk- och en vegetarisk rätt som reflekterar årstiden. Menyn byts ut en gång under veckan (vanligtvis onsdag–torsdag), när råvarorna tagit slut, för att minska på matsvinnet. Till det finns ett säsongsbaserat salladsbord och bröd.

Förutom dagens lunch finns det en Á la carte-meny varje dag.

Veckans lunch

Fika

När som helst på dagen kan du köpa fika i restaurangen. Det finns bland annat fikabröd, dricka och godis.

Hållbarhet

Le central tänker annorlunda, både för din och för miljöns skull. De kallar det WE FIGHT FOOD WASTE.

I sitt hållbarhetsarbete jobbar de med de råvaror de kan få in, efter årstid och kan därför inte sätta menyerna i förväg. Allt för att minska matsvinnet.

Varje dag kommer de väga svinnet och publicera resultatet dagen efter, så att alla kan vara med och följa arbetet.

Catering

Även när det gäller catering jobbar Le Central med hållbarheten. Fråga därför hellre vad de kan göra än beställ något väldigt specifikt, som kanske kräver att de köper in något som inte är i säsong för tillfället.

Förfrågningar görs till boka@lecentral.se.

Ny elbilspool i Navet

Navet är en av platserna för Västerås nya elbilspool som startats av Mimer, Mälarenergi och Västerås stad. Bilpoolen kommer att användas av organisationerna men kommer också att vara tillgänglig för västeråsarna.

Från och med 1 februari finns tolv elbilar tillgängliga för de som blir medlemmar i bilpoolen. Tre av bilarna utgår från Navet och övriga bilar finns bland annat i Punkts parkeringshus. För privatpersoner erbjuder bilpoolen olika typer av medlemskap att välja på beroende på hur användandet av bil ser ut.

– Vi är glada att vi kan samarbeta på det här sättet och skapa gemensam nytta, både för oss som företag och för västeråsarna. Vi ser det också som ett viktigt bidrag för miljön att öka möjligheten till bildelning genom att få fler aktörer med bilpoolsbilar till Västerås, säger Anna Wadsten, sakkunnig miljö på Mimer.

Den upphandlade leverantören är Bilpoolen.nu, en aktör som har funnits sedan 2008 och som idag har cirka 7000 användare och finns i 10 städer. Till att börja med kommer 12 bilar att erbjudas men det är ett antal som kan justeras beroende på hur stor efterfrågan är på bilarna. Ett krav i upphandlingen var att bilpoolen skulle bestå av elbilar.

– Att det är elbilar känns naturligt då vi från Mälarenergi jobbar med att utveckla fossilfritt bilåkande genom att bygga ut laddinfrastruktur för just elbilar. Bilpooler kommer bli en ännu vanligare syn i framtiden för hållbar mobilitet. På Mälarenergi jobbar vi med hållbarhet från ett klimat- och resurseffektivitetsperspektiv. Att dela på resurser i en gemensam elbilspool går helt i linje med det. Alla bolag har haft egna bilpoolslösningar sedan tidigare. När vi nu flyttat ihop i Navet och redan har många gemensamma lokaler och fastighetsfunktioner, känns en delad lösning även för transporter helt naturligt, säger Malin Ericsson, taktisk inköpare på Mälarenergi.

Att dela på resurserna både mellan företag och mellan privatpersoner blir allt vanligare. Fördelarna som oftast nämns är både ekonomiska, praktiska och miljömässiga. De ekonomiska fördelarna kan vara att man slipper oförutsedda kostnader, värdeminskning och investering på en bil utan istället betalar man för sitt användande. De miljömässiga fördelarna är till exempel att dela på de resurser som finns istället för att alla äger en bil som ofta ha låg nyttjandegrad.

– Att kunna samnyttja bilarna mellan stadens verksamheter och västeråsarna gynnar alla. Den här lösningen medför att invånare kan få tillgång till en fossilfri bil när de behöver utan att behöva äga och ta hand om den resten av tiden, säger Jenny Bergström, samhällsbyggnadsstrateg vid teknik- och fastighetsförvaltningen, Västerås stad.

Hur bokar jag?

För att kunna boka en elbil i bilpoolen behöver du registrera dig hos Bilpoolen.nu.  All hantering av elbilarna sköts av Bilpoolen. Det är olika medlemskap när du bokar bilar i tjänsten och privat.

Gemensamma konferensrum

I Navet finns det 20 gemensamma konferensrum, tillgängliga för alla medarbetare och anpassade för att fylla olika typer av mötesbehov.

Den gemensamma konferensytan ligger på plan 1. Den har 20 konferensrum med allt från 4 till 28 platser. Här finns även ett pentry, toaletter och en lounge. För att komma in i konferensavdelningen krävs passerkort. Här sker möten med externa parter, som kunder eller leverantörer.

Samtliga bolag har även samtals- och mötesrum på respektive våningsplan, både som är bokningsbara och som det bara är att sätta sig i om de står tomma.

Boka konferensrum

Konferensrummen är bokningsbara i bokningsklienten i Outlook. Du bokar på samma sätt som vanligt: rummen finns upplagda som resurser och är sökbara.

Cykelpoolen

I Navet har vi en cykelpool bestående av tolv elcyklar och en cykelkärra som tillgängliga för alla medarbetare i huset.

Som en del av Navets hållbarhetsarbete har vi valt att ha en elcykelpool, för att vi ska slippa ta bilen när vi reser i jobbet. Så nästa gång du har ett externt möte kan du bara boka en elcykel och rulla iväg.

Hur bokar jag?

Cykeln ligger upplagd som resurs i Outlook. Du bokar på samma sätt som du bokar ett konferensrum. Det finns 12 cyklar i tre ramstorlekar. 10 st standard på 53 cm (nr 2-11, turkosa), en extra hög på 57 cm (nr 12, mörkgrå) och en extra låg på 48 cm (nr 1, mörkt vinröd/lila). Batterier, nycklar och hjälm hämtas och lämnas i receptionen. Hjälmarna finns i två olika storlekar.

Det är två lås till cyklarna. Ett som sitter monterat på cykeln och ett kabellås. Lås alltid med båda låsen. Kabellåset ligger i cykelkorgen, lägg tillbaka det där när du är klar.

Det finns också en cykelkärra att boka, även denna ligger upplagd som resurs i Outlook. Den går endast att montera på cykel nr 10 och 11.

Skulle ditt möte dra ut på tiden, eller om den där genvägen visade sig vara en omväg, kan du enkelt utöka bokningen från telefonen.

Receptionen är bemannad klockan 07:15–17:15. Under den tiden kan du hämta och lämna batteri och nyckel. Cykeln kan max bokas för en dag i taget. Om du undantagsvis behöver cykeln längre på kvällen, lämnas den med batteri och nyckel i cykelrummet, samt att du bokar bort två timmar dagen efter för laddning av batteri. Meddela receptionen om detta när du hämtar.

Det är inte ok att ha cykeln över natten. Skulle den då bli stulen ansvarar varje bolag för att ersätta cykeln.

Hur fungerar elcykeln?

Kan du cykla på en vanlig cykel kan du cykla på en elcykel, det går bara lite snabbare och känns lite härligare. Men det finns några saker att ha koll på, som din gamla hederliga Monark inte har.

Batteriet

Börja med att sätta i batteriet. Det går bara att sätta i åt ett håll. Se till att det klickar i ordentligt. För att ta ut batteriet krävs en nyckel, det är samma nyckel som till cykellåset. Sätt i den och vrid om för att släppa på låsningen och kunna ta bort batteriet. Lämna det inte på cykeln när du kommit fram.

Styrreglage, gasreglage och färddator.

På styret sitter ett styrreglage, ett gasreglage och en färddator.

Styrreglaget sitter på vänster handtag och det använder du till att ställa hur mycket pedalhjälp du vill ha när du cyklar. Du startar det genom att trycka på ”mode”, då är den automatiskt inställd på läge ett. Justera sedan med pilarna för önskad pedalhjälp.

Gasreglaget sitter till vänster om styrreglaget och det använder du om du vill ha lite extra hjälp när du startar, om du leder cykeln, när du behöver köra om någon eller i en uppförsbacke.

Färddatorn visar batterinivå, hastighet och klockan. Det finns även en variabel indikator där du själv väljer om du vill se dagliga sträckan (trip), tripptid (trip), maximal hastighet (max), genomsnittlig hastighet (avg) eller total sträcka (odo). Du växlar genom att trycka på mode.

Färddatorn visar även om lysena är automatiska, på eller av. Du växlar läget för belysningen genom att hålla uppåtpilen på styrreglaget inne i tre sekunder.

Ställ in sadeln

Sadlarna har ett snabbfäste som gör att du lätt kan ställa in sadeln efter din längd.

Hjälm och reflexväst

En elcykel går betydligt snabbare än en vanlig cykel, så ta för vana att använd cykelhjälm. Dessa finns i två storlekar och de lämnas ut tillsammans med batteriet och nycklarna i receptionen. Är det mörkt är det även bra att sätta på sig en reflexväst, de hänger på hatthyllan i cykelförrådet. Glöm inte att slå på lyset.

När du kommit fram

Lås cykeln med båda låsen och ta alltid med dig batteriet.

Felanmälan och stöld

Om du upptäcker ett fel på cykeln, exempelvis punka eller trasigt lyse, anmäls detta i receptionen när du lämnar tillbaka cykeln. Upptäcker du felet innan du ska cykla iväg anmäler du det direkt och kan få en annan cykel istället.

Vid stöld ansvarar du för att polisanmäla händelsen. Det måste även rapporteras till receptionen så att de kan ta bort cykeln ut bokningssystemet.

Personalparkering

Det finns tre parkeringsytor dedikerade till medarbetarna i Navet, som alla kräver parkeringstillstånd. Betalningen sker via EasyPark-appen med områdeskod 6158. Du som har elbil eller laddhybrid behöver ha Evcore-appen.

Se Gustav Hanstad, förvaltningschef på Mimer, berätta lite snabbt om parkeringarna och komplettera med texten under och tillhörande kartor så kommer du ha stenkoll på parkeringsfrågan.

Aktivitetsbaserat kontor

Att arbeta aktivitetsbaserat blir allt vanligare ute på arbetsplatserna. Det innebär att ingen har en fast plats utan att du väljer var du ska sitta utifrån arbetsuppgiftens behov.

I Navet kommer VafabMiljö och Mimer jobba aktivitetsbaserat. Arbetssättet kan både bidra till ökad kreativitet och skapa en ökad interaktion mellan medarbetarna, enligt forskning.

– Aktivitetsbaserade kontor kan gynna samarbetet inom organisationen. Medarbetarna lär känna varandra och kommunicerar på nya sätt. Därmed kan man undvika den så kallade siloeffekten där olika avdelningar är isolerade från varandra. Aktivitetsbaserat arbete kan föra olika delar av företaget närmare varandra och stärka företagskulturen, säger Lena Lid Falkman, Ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm som forskat på ämnet i projektet “Framtidens arbetsplats”.

Zoner

Det aktivitetsbaserade kontoret är uppbyggt av zoner. Varje zon fyller olika typer av behov för medarbetaren. Vissa arbetsuppgifter kräver koncentration och tystnad, medan andra kräver samtal och kreativt tänkande i grupp. För att lyckas är det viktigt att medarbetarnas behov analyseras och att arbetsplatsen anpassas efter dessa. Det är även viktigt att utvärdera arbetsplatsen när övergången är gjord och när alla kommit in i det nya arbetssättet. Då ser man vilka platser som används mest och om det finns behov av att utöka eller minska ner på någon zon.

VafabMiljö

På VafabMiljö kommer det finnas sju zoner:

Torget – Det här är en plats för socialt umgänge, prat och skratt. Här äter vi vår mat, varm som kall, och vi håller efter bord och stolar.

Loungen – Det här är en plats där vi kan hänga och umgås. Efter lunchen kan du koppla av över en kopp kaffe tillsammans med kollegorna.

Klassikern – Det här är en klassisk arbetsplats, som vi känner den. Här kan du prata i vanlig samtalston med din kollega vid skrivbordet.

Biblioteket – I Biblioteket kan du koppla av, ta ett informellt möte med en kollega eller sitta bekvämt medan du läser. Här är det alltid öppet för alla och ljudnivån på tal och musik är låg, precis som på ett bibliotek.

Lugnet – Här jobbar du när du behöver vara koncentrerad och få arbeta ifred. Det ska vara helt tyst; ljudet på telefonen och datorn ska vara avstängt.

Luren – Det här är en naturlig plats för dig som har många telefonkontakter. Här hittar du till exempel vår Kundservice. I Luren är ljudnivån låg så att vi hör kunden.

Verksta´n – Här kan du välja mellan många typer av arbetsplatser; det klassiska skrivbordet, projektbord eller sköna soffor. I den här delen är det fokus på samarbete.

Utöver dessa zoner finns det även ett gäng stödfunktioner som kopieringsrum, vilrum, mötesrum, samtalshytter och personlig förvaring, samt olika typer av hälsofrämjande möbler.

Mimer

Mimer har fyra olika zoner:

Aktiv zon (Främjar Nytänkande) – En kreativ och livligare zon där möten, workshops och liknande aktiviteter kan hållas. I den aktiva zonen kan vi prata i telefon eller ha videomöten utan att gå undan. Här främjas sammanhållning och nytänkande. En plats både för jobb och för avkoppling. Här finns även pentry och barrista där man kan fika och äta.

Mellanzon (Främjar Engagemang) – Ett öppet kontorslandskap där ljudnivån är lite lägre och och energin inte är lika sprudlande som i den aktiva zonen. Här kan vi småprata med varandra, svara i telefonen och jobba på, både enskilt och tillsammans.

Tyst zon (Här får vi arbeta i lugn och ro utifrån Omtanke) – I vårt gemensamma tysta rum ”Omtanken”, samt de övriga tysta rummen, tar vi inga telefonsamtal och vi går inte in och stör personer som arbetar i dessa zoner. Här kan vi sitta och jobba med hög koncentration, i lugn och ro.

Biblioteket I biblioteket sitter de som behöver lugn och ro, men inte kräver komplett tystnad. Här går det bra att prata så länge ljudnivån hålls låg.

Precis som hos VafabMiljö finns det ett flertal stödfunktioner, så som telefonrum, mötesrum, utbildningsrum, gåband och massagestolar.

Clean desk

Eftersom ingen har en fast plats är det viktigt att alla lämnar en ren arbetsstation efter sig. Alla papper, pennor, muggar etc. måste städas undan när du arbetat färdigt vid platsen du valt. Att lämna saker på skrivbordet under dagen, för att t.ex. gå på ett möte eller äta lunch är såklart okej, men när arbetsdagen är slut eller om du byter plats under dagen, ska det inte ligga kvar något efter dig.

Förvaring av personliga saker

Vad gör jag då av mina saker, om jag inte kan ha dem vid ett skrivbord? Alla kommer få varsitt skåp vid entrén på sitt våningsplan. Där kommer mappar, laptop, tangentbord, mus etc. gå att förvara. Dessutom får alla en väska för att ha sina saker i under dagen. På så sätt slipper du springa fram och tillbaka till skåpet för att hämta papper du behöver, och du får enkelt med dig allt till och från arbetsstationen.

Ta sig till jobbet

Det finns flera bra sätt att ta sig till Navet på. Vilket du än väljer, välkommen till jobbet!

Välj gärna i största möjliga mån att använda fossilfria färdmedel när du tar dig till jobbet.

Adress:
Gasverksgatan 7
721 30 Västerås

Ingång sker via trapphusen på baksidan eller via ljusgårdens ingångar på fram- eller baksidan av huset. För att komma upp till kontoren, eller till hissarna i ljusgården, krävs passerkort.

Cykel

Det är bra cykelförbindelser till Navet, både från stan, Viksäng och Ängsgärdet sett. Cykelbanan som går utanför Navet är en så kallad prioriterad cykelväg, vilket betyder att den snöröjs så snabbt som möjligt under vinterhalvåret. Cykeln parkerar du i något av våra drygt 330 cykelställ, flertalet med tak, så när du ska cykla hem är sadeln torr. Cykelställen finns på båda sidorna av huset. I receptionen finns det enklare verktyg och cykelpump att låna vid behov. Närmsta luftpump finns i korsningen av Pilgatan/Björnövägen, på samma sida som biltvätten. Glöm inte cykelhjälmen!

Karta över Västerås stads prioriterade cykelvägar

Karta över cykelpumpar i Västerås

Buss

Linje 2, 3, 5 och 22 stannar precis framför Navet. Hållplatsen heter Kungsängsgatan. Kommer du med en buss som stannar på andra sidan vägen av Navet så rekommenderar vi att du följer gångvägen i trafikens riktning, svänger ner till höger efter Kinnarps och gå under viadukten. Safety first!

En hållplats ifrån Navet, på Pilgatan, stannar buss nummer 1, 2, 3, 4, 5, 11, 12, 22 och 24.

VL’s hållplatskarta för stadstrafiken i Västerås

Från centralen

Det tar 10-15 minuter att promenera från centralen, beroende på vilket tempo du håller. Skulle det spöregna eller vara snöstorm kan du hoppa på någon av bussarna ovan. Tänk bara på att stiga på i rätt riktning. Det går även att hyra en cykel via DigiBike, om det finns någon i närheten.

Bil

För dig som behöver ta bilen finns det tre personalparkeringar.

1. Navets parkering. Här finns ett 80-tal uppmärkta personalparkeringar. Resten är gästparkeringar eller för bilpool och verksamhetsbilar. Dessutom finns det ett litet antal platser för dig med elbil.
2. Tornpannan. Den här lilla fyrkanten är endast avsedd för dig som har din arbetsplats i Navet.
3. Gasverket 2, mellan Kokpunkten och rörverkstaden. Den här ytan delas med andra personer som jobbar i eller besöker området.

Husguide

Restaurang, gemensamma konferensrum och reception m.m. Här är vad Navet har att erbjuda.

Förutom kontorsutrymmena på har Navet bl.a. flera olika gemensamma ytor att utnyttja, konst att avnjuta och elcyklar att boka.

Bolagen

Vi är fyra bolag som tillsammans flyttar in i Navet. Mälarenergi, VafabMiljö, Fibra och Mimer.

Entréer

Det finns flera entréer till Navet. För att komma in till ljusgården finns två ingångar, en mot Björnövägen och en mot parkeringen på baksidan av huset. Entréerna in till ljusgården är till för både besökare och medarbetare. Medarbetarna kan ta sig vidare upp till kontoren från ljusgården, antingen via trappor eller hiss, som finns bakom speed gates och kräver passerkort.

För att komma till kontoren utan att gå via ljusgården finns det även två trapphus med hiss på baksidan mot parkeringen. Ingångarna till trapphusen kräver passerkort. Passerkortet behövs även för att komma in på respektive kontor när du väl är på ditt våningsplan. Ljusgårdens öppettider är 7.30–17.

Restaurang – Le Central par Marcel P

I ljusgården ligger vår restaurang Le Central par Marcel P, med tillhörande matsal och lounge. Den har plats för cirka 250 personer. Här serveras frukost, lunch och fika.

Gemensamma konferensrum

Det finns totalt 20 gemensamma konferensrum, på plan 1. Alla är döpta efter konstverk som finns ute i Mimers bostadsområden och prototyper och skisser av verken finns uppställda i de olika konferensrummen. Läs mer under “Konst” längre ner på sidan.

Konferensrummen

Pergola

Sitt ute och jobba i vår pergola. Den finns mitt framför huset på parkeringssidan, precis intill ett parkstråk. Här finns wifi, men ingen el, så se till att datorn är laddad.

Cykelpool

Har du ett möte utanför Navet, varför inte ta cykeln? Navet har en cykelpool tillgänglig för alla medarbetare. Den består av 12 elcyklar, i tre olika ramstorlekar, en cykelkärra samt 12 hjälmar, i två storlekar. Cyklarna finns som resurser i bokningssystemet och nycklar samt batterier hämtas ut i receptionen. Att använda hjälm är eget ansvar, men vi är väl alla ansvarsfulla?

Omklädningsrum

Allmänt omklädningsrum med dusch och toaletter finns att tillgå. Mimer och Mälarenergi har sina egna omklädningsrum, även dem med duschar och toaletter.

Reception

I ljusgården ligger Navets reception. Här anmäler sig besökare och får en besöksbricka. Receptionen sköter även bl.a. de gemensamma konferensrummen och är utrymningsledare för de gemensamma utrymmena.

Receptionen är bemannad måndag kl 7.15–18, tisdag–onsdag 7.30–17 och torsdag–fredag 7.15–17.

Ljusgårdens öppettider är 7.30–17.15.

Receptionen

Konst

På Navet finns dels en sammanställning av Mimers stadsdelskonst, men vi har även ett helt nytt konstverk: Light Stream av David Svensson.

Konstverken

Mimers kundcenter

I ljusgården finns Mimers kundcenter som kommer vara öppet mån–tor 10–17 och fre 10–15.

Mälarenergis kundcenter

Även Mälarenergis kundcenter finns i Navet. Kundcentret är öppet mellan 08 och 16. Anmälan sker i receptionen. På vår hemsida hittar du alla kontaktuppgifter. Om du redan är kund kan du sköta flera av dina ärenden genom att logga in på Mitt Mälarenergi.

malarenergi.se

Mitt Mälarenergi

Runt Navet

I omgivningarna finns det restauranger, träningsmöjligheter och natursköna stråk.

Omgivningsguide

Personalhälsa

En frisk promenad längs ett fint stråk vid vattnet, lyfta skrot på gymmet eller bara en kort vila i tystnad. Här finns olika sätt du kan ta hand om dig själv på.

Personalhälsa är något som är extremt viktigt och varje bolag har sitt sätt att jobba för att medarbetarna ska må bra, både fysiskt och mentalt. Både i och runt Navet finns det olika alternativ för att slappna av, koppla ifrån och röra på sig.

Träning

Ibland är det skönt att komma ut i friska luften eller få svettas lite för att aktivera hjärnan och öka kreativiteten. Det finns ett flertal träningsfaciliteter i närheten. På Sigurdsgatan ligger Factor gym, i Mimerporten finns Actic och Yogalistic och i Kopparlunden hittar du Member 24, Boost Sweden och GYMMET.

Västerås Danscenter på Ängsgärdet erbjuder utöver dans även yoga, pilates och zumba. För dig som vill ha lite mer äventyrlig träning ligger Västerås Klätterklubb också på Ängsgärdet.

Är det bara lite frisk luft du är ute efter finns det ett fint promenadstråk runt Notuddsparken.

Vila, tystnad och avkoppling

Vilrum finns på alla kontor, på samtliga våningsplan.

För de som jobbar aktivitetsbaserat finns det tysta rum och/eller sektioner att sitta i om arbetsplatsen känns högljudd eller stimmig. Det finns även flera små rum för telefonsamtal på samtliga kontor, så att du kan gå undan när du behöver prata i telefon.

Lite lyxigare relax efter jobbet finns både på Kokpunkten och Steam.

Omklädningsrum

Allmänt omklädningsrum med dusch och toaletter finns på plan 2. Mimer och Mälarenergi har sina egna omklädningsrum, även de är belägna på plan 2.