Cykelpoolen

I Navet har vi en cykelpool bestående av tolv elcyklar och en cykelkärra som tillgängliga för alla medarbetare i huset.

Som en del av Navets hållbarhetsarbete har vi valt att ha en elcykelpool, för att vi ska slippa ta bilen när vi reser i jobbet. Så nästa gång du har ett externt möte kan du bara boka en elcykel och rulla iväg.

Hur bokar jag?

Cykeln ligger upplagd som resurs i Outlook. Du bokar på samma sätt som du bokar ett konferensrum. Det finns 12 cyklar i tre ramstorlekar. 10 st standard på 53 cm (nr 2-11, turkosa), en extra hög på 57 cm (nr 12, mörkgrå) och en extra låg på 48 cm (nr 1, mörkt vinröd/lila). Batterier, nycklar och hjälm hämtas och lämnas i receptionen. Hjälmarna finns i två olika storlekar.

Det är två lås till cyklarna. Ett som sitter monterat på cykeln och ett kabellås. Lås alltid med båda låsen. Kabellåset ligger i cykelkorgen, lägg tillbaka det där när du är klar.

Det finns också en cykelkärra att boka, även denna ligger upplagd som resurs i Outlook. Den går endast att montera på cykel nr 10 och 11.

Skulle ditt möte dra ut på tiden, eller om den där genvägen visade sig vara en omväg, kan du enkelt utöka bokningen från telefonen.

Receptionen är bemannad klockan 07:15–17:15. Under den tiden kan du hämta och lämna batteri och nyckel. Cykeln kan max bokas för en dag i taget. Om du undantagsvis behöver cykeln längre på kvällen, lämnas den med batteri och nyckel i cykelrummet, samt att du bokar bort två timmar dagen efter för laddning av batteri. Meddela receptionen om detta när du hämtar.

Det är inte ok att ha cykeln över natten. Skulle den då bli stulen ansvarar varje bolag för att ersätta cykeln.

Hur fungerar elcykeln?

Kan du cykla på en vanlig cykel kan du cykla på en elcykel, det går bara lite snabbare och känns lite härligare. Men det finns några saker att ha koll på, som din gamla hederliga Monark inte har.

Batteriet

Börja med att sätta i batteriet. Det går bara att sätta i åt ett håll. Se till att det klickar i ordentligt. För att ta ut batteriet krävs en nyckel, det är samma nyckel som till cykellåset. Sätt i den och vrid om för att släppa på låsningen och kunna ta bort batteriet. Lämna det inte på cykeln när du kommit fram.

Styrreglage, gasreglage och färddator.

På styret sitter ett styrreglage, ett gasreglage och en färddator.

Styrreglaget sitter på vänster handtag och det använder du till att ställa hur mycket pedalhjälp du vill ha när du cyklar. Du startar det genom att trycka på ”mode”, då är den automatiskt inställd på läge ett. Justera sedan med pilarna för önskad pedalhjälp.

Gasreglaget sitter till vänster om styrreglaget och det använder du om du vill ha lite extra hjälp när du startar, om du leder cykeln, när du behöver köra om någon eller i en uppförsbacke.

Färddatorn visar batterinivå, hastighet och klockan. Det finns även en variabel indikator där du själv väljer om du vill se dagliga sträckan (trip), tripptid (trip), maximal hastighet (max), genomsnittlig hastighet (avg) eller total sträcka (odo). Du växlar genom att trycka på mode.

Färddatorn visar även om lysena är automatiska, på eller av. Du växlar läget för belysningen genom att hålla uppåtpilen på styrreglaget inne i tre sekunder.

Ställ in sadeln

Sadlarna har ett snabbfäste som gör att du lätt kan ställa in sadeln efter din längd.

Hjälm och reflexväst

En elcykel går betydligt snabbare än en vanlig cykel, så ta för vana att använd cykelhjälm. Dessa finns i två storlekar och de lämnas ut tillsammans med batteriet och nycklarna i receptionen. Är det mörkt är det även bra att sätta på sig en reflexväst, de hänger på hatthyllan i cykelförrådet. Glöm inte att slå på lyset.

När du kommit fram

Lås cykeln med båda låsen och ta alltid med dig batteriet.

Felanmälan och stöld

Om du upptäcker ett fel på cykeln, exempelvis punka eller trasigt lyse, anmäls detta i receptionen när du lämnar tillbaka cykeln. Upptäcker du felet innan du ska cykla iväg anmäler du det direkt och kan få en annan cykel istället.

Vid stöld ansvarar du för att polisanmäla händelsen. Det måste även rapporteras till receptionen så att de kan ta bort cykeln ut bokningssystemet.