Konstutställning i ljusgården

Under de tre första veckorna i september har västeråsarna kunnat se utställningen ”100 år till av Goda grannar” på Hantverkargatan. En utställning, i samarbete med konstnären Tony Lorenzi, som lyfter det viktigaste ett kvarter kan ha – de goda grannarna.

Under året har Mimers hyresgäster fått nominera en granne som gör det lilla extra för sammanhållningen och trivseln. Ett urval av de nomineringarna har lyfts fram på ett personligt sätt i utställningen.

Utställningen är en del av Mimers 100-årsfirande och den kommer nu gå att se i ljusgården här i Navet.

Välkommen Trafikverket!

Till våren 2021 får vi en ny granne här i Navet. Trafikverket flyttar sin verksamhet de idag har på Sigurdsgatan 7A vilket inkluderar planering, trafik, underhåll och förarprov till Navet. Det kommer att blir en arbetsplats för ungefär 100 personer och verksamheten kommer att hålla till på plan två och fem.

Från oktober månad kommer hyresgästanpassningarna att ske och vi kommer att återkomma internt om hur detta påverkar våra respektive verksamheter.

Vi önskar Trafikverket välkommen till Navet!

Meny vecka 49

Måndag

Pannbiff med champinjonsås
Pocherad torsk med äggsås
Dagens vegetariska

Tisdag

Pasta med kyckling och bacon i en krämig sås
Panerad flundra med en kall örtsås
Dagens vegetariska

Onsdag

Pyttipanna med rödbetor och stekt ägg
Ugnsbakad sejloins med färsk paprikasås
Dagens vegetariska

Torsdag

Gulaschgryta
Ärtsoppa med fläsk och pannkakor med vispgrädde och sylt
Dagens vegetariska

Fredag

Fläsk noisette med dragonsås
Lax med skirat dillsmör
Dagens vegetariska

Pris 95 kr

Salladsbuffé, bröd och kaffe ingår.

Veckans sallader

Kräftsafari

Kräftsjärtar, ägg, bulgur, ingefärspicklad morot, bönsymfoni, picklad rödlök, paprika, rostade jordnötter.

Pris 95 kr

A´la carte

Bakad potatis

Välj en valfri röra:

Kyckling, bacon, rostad rotselleri, majonnäs.

Skagenröra med pepparrot och rödlök, stenbitsrom.

Pris 99 kr

Veckans extra

Plocka egen salladstallrik från salladsbuffé

Liten sallad 30 kr
Stor sallad 55 kr

Gravad lax

med dillstuvad potatis

Pris 99 kr

Matlådor

Nu kan du köpa matlådor, nerkylda från dagens lunch. Försäljningen pågår mellan klockan 13:30 och 14:30.

Pris 55 kr

Blir det någon låda kvar från dagen, säljs de på fredagar samma vecka för 40 kr (frysta).

Gemensamma konferensrum

I Navet finns det 20 gemensamma konferensrum, tillgängliga för alla medarbetare och anpassade för att fylla olika typer av mötesbehov.

Den gemensamma konferensytan ligger på plan 1. Den har 20 konferensrum med allt från 4 till 28 platser. Här finns även ett pentry, toaletter och en lounge. För att komma in i konferensavdelningen krävs passerkort. Här sker möten med externa parter, som kunder eller leverantörer.

Samtliga bolag har även samtals- och mötesrum på respektive våningsplan, både som är bokningsbara och som det bara är att sätta sig i om de står tomma.

Boka konferensrum

Konferensrummen är bokningsbara i bokningsklienten i Outlook. Du bokar på samma sätt som vanligt: rummen finns upplagda som resurser och är sökbara.

Miljöbodar och källsortering

Det finns två miljöbodar på Navet. En ute på parkeringen, den yttre miljöboden, och en inne i huset, den inre miljöboden.

Den yttre miljöboden är inredd och skyltad som en typisk Mimer-miljöbod. Tanken med det är att den ska kunna användas vid studiebesök hos VafabMiljö och Mimer. Alla som jobbar i huset har tillträde till miljöboden och hit går även restaurangen och städpersonalen med sitt avfall.

Den inre miljöboden är lite annorlunda, den ligger lite mer svårtillgängligt och används främst av godsmottagningen och medarbetarna i verkstäderna. Nedan kan du se vad kan lämna i de olika miljöbodarna.

Yttre miljöboden (14 fraktioner)

 • Restavfall
 • Matavfall
 • Pappersförpackningar
 • Plastförpackningar
 • Förpackningar av färgat glas
 • Förpackningar av ofärgat glas
 • Metallförpackningar
 • Tidningar
 • Textil
 • Batterier
 • Ljuskällor
 • Mindre elavfall
 • Lysrör

Inre miljöboden (5 fraktioner)

 • Kartonger, wellpapp och pappersförpackningar
 • Mjukplast, krymp- och sträckfilm
 • Restavfall inklusive frigolit
 • Kontorspapper
 • Sekretesspapper

För kontorspapper och sekretesspapper fungerar det så att man ställer ner sitt fyllda kärl på anvisad plats och tar med sig ett tomt tillbaka.

Påsar för matavfall finns i två storlekar. De vanliga små matavfallspåsarna finns att hämta i den yttre miljöboden. De större 45-liters matavfallspåsarna finns i den inre miljöboden.

Verksamhetsspecifikt avfall som t.ex. träspill, metallskrot, gamla möbler, lastpallar, större elavfall eller liknande måste respektive företag själv köra till Återbruket eller ombesörja hämtning av, det får inte lämnas i någon av miljöbodarna.

Självklart tar vi upp skräp som vi tappar på golvet och hjälper till att rätta till sorteringen om vi ser att det blivit fel!

Cykelpoolen

I Navet har vi en cykelpool bestående av tolv elcyklar och en cykelkärra som tillgängliga för alla medarbetare i huset.

Som en del av Navets hållbarhetsarbete har vi valt att ha en elcykelpool, för att vi ska slippa ta bilen när vi reser i jobbet. Så nästa gång du har ett externt möte kan du bara boka en elcykel och rulla iväg.

Hur bokar jag?

Cykeln ligger upplagd som resurs i Outlook. Du bokar på samma sätt som du bokar ett konferensrum. Det finns 12 cyklar i tre ramstorlekar. 10 st standard på 53 cm (nr 2-11, turkosa), en extra hög på 57 cm (nr 12, mörkgrå) och en extra låg på 48 cm (nr 1, mörkt vinröd/lila). Batterier, nycklar och hjälm hämtas och lämnas i receptionen. Hjälmarna finns i två olika storlekar.

Det är två lås till cyklarna. Ett som sitter monterat på cykeln och ett kabellås. Lås alltid med båda låsen. Kabellåset ligger i cykelkorgen, lägg tillbaka det där när du är klar.

Det finns också en cykelkärra att boka, även denna ligger upplagd som resurs i Outlook. Den går endast att montera på cykel nr 10 och 11.

Skulle ditt möte dra ut på tiden, eller om den där genvägen visade sig vara en omväg, kan du enkelt utöka bokningen från telefonen.

Receptionen är bemannad klockan 07:15–17:15. Under den tiden kan du hämta och lämna batteri och nyckel. Cykeln kan max bokas för en dag i taget. Om du undantagsvis behöver cykeln längre på kvällen, lämnas den med batteri och nyckel i cykelrummet, samt att du bokar bort två timmar dagen efter för laddning av batteri. Meddela receptionen om detta när du hämtar.

Det är inte ok att ha cykeln över natten. Skulle den då bli stulen ansvarar varje bolag för att ersätta cykeln.

Hur fungerar elcykeln?

Kan du cykla på en vanlig cykel kan du cykla på en elcykel, det går bara lite snabbare och känns lite härligare. Men det finns några saker att ha koll på, som din gamla hederliga Monark inte har.

Batteriet

Börja med att sätta i batteriet. Det går bara att sätta i åt ett håll. Se till att det klickar i ordentligt. För att ta ut batteriet krävs en nyckel, det är samma nyckel som till cykellåset. Sätt i den och vrid om för att släppa på låsningen och kunna ta bort batteriet. Lämna det inte på cykeln när du kommit fram.

Styrreglage, gasreglage och färddator.

På styret sitter ett styrreglage, ett gasreglage och en färddator.

Styrreglaget sitter på vänster handtag och det använder du till att ställa hur mycket pedalhjälp du vill ha när du cyklar. Du startar det genom att trycka på ”mode”, då är den automatiskt inställd på läge ett. Justera sedan med pilarna för önskad pedalhjälp.

Gasreglaget sitter till vänster om styrreglaget och det använder du om du vill ha lite extra hjälp när du startar, om du leder cykeln, när du behöver köra om någon eller i en uppförsbacke.

Färddatorn visar batterinivå, hastighet och klockan. Det finns även en variabel indikator där du själv väljer om du vill se dagliga sträckan (trip), tripptid (trip), maximal hastighet (max), genomsnittlig hastighet (avg) eller total sträcka (odo). Du växlar genom att trycka på mode.

Färddatorn visar även om lysena är automatiska, på eller av. Du växlar läget för belysningen genom att hålla uppåtpilen på styrreglaget inne i tre sekunder.

Ställ in sadeln

Sadlarna har ett snabbfäste som gör att du lätt kan ställa in sadeln efter din längd.

Hjälm och reflexväst

En elcykel går betydligt snabbare än en vanlig cykel, så ta för vana att använd cykelhjälm. Dessa finns i två storlekar och de lämnas ut tillsammans med batteriet och nycklarna i receptionen. Är det mörkt är det även bra att sätta på sig en reflexväst, de hänger på hatthyllan i cykelförrådet. Glöm inte att slå på lyset.

När du kommit fram

Lås cykeln med båda låsen och ta alltid med dig batteriet.

Felanmälan och stöld

Om du upptäcker ett fel på cykeln, exempelvis punka eller trasigt lyse, anmäls detta i receptionen när du lämnar tillbaka cykeln. Upptäcker du felet innan du ska cykla iväg anmäler du det direkt och kan få en annan cykel istället.

Vid stöld ansvarar du för att polisanmäla händelsen. Det måste även rapporteras till receptionen så att de kan ta bort cykeln ut bokningssystemet.

Inslag från TV021

Förra veckan var TV021 i Navet för att kolla in våra fina lokaler och få en pratstund med Mimers VD Mikael Källqvist, Mälarenergis VD Niklas Gunnar och arkitekt Eva Trangärd.

Sedumtak och regnbäddar

Navets miljötänk sträcker sig även utanför huset. Där har vi anlagt regnbäddar på parkeringen och sedumtak på våra cykelgarage och carportar.

Regnbäddar är nedsänkta rabatter som hjälper till att ta tillvara på dagvattnet. Sedumtak är tak med levande växter som takbeläggning, vilket bl.a. bidrar till renare luft och biologiskt mångfald.

Sedumtak

Sedumtak, precis som andra växter, bidrar till att rena luften från farliga partiklar och dämpar buller på ett fantastiskt bra sätt, vilket i stadsmiljö är väldigt viktigt med all trafik som förekommer i en stor stad som Västerås. Sedumtak har vidare en mycket positiv inverkan på den biologiska mångfalden då ett sedumtak under blomning lockar både fjärilar, humlor, bin och fåglar. Många av våra insekter och även fåglar är idag utrotningshotade och i städer har många arter det extra tufft så ett sedumtak kan göra en enorm skillnad för en arts överlevnad.

Ett sedumtak tar även hand om regnvattnet och ett tak kan absorbera mellan 50-75% av regnet som faller på taket. Det gör att man minskar belastningen på dagvattennätet vilket idag har en hård belastning. Ett sedumtak bidrar även till längre hållbarhet på takets ytskikt då sedum tar upp UV-strålar som annars skulle ha träffat ytskiktet direkt och förkortat dess livslängd. Sist men inte minst så är det snyggt vilket visat sig även påverka fastighetens värde positivt.

Regnbäddar

På Navets parkering finns det regnbäddar. De är byggda så att nästan allt dagvatten rinner ner i väldigt stora rabatter som är en bit nedsänkta. Dessa rabatter är konstruerade på ett sätt som gör att de kan ta emot väldigt stora mängder vatten även om det sker under väldigt kort tid, även de så kallade 100-års regnen. Genom den infiltration som bäddarna är uppbyggda med har de även renande egenskaper, vilket är väldigt bra i en miljö som består av väldigt stora mängder hårdgjort material.

Med det tuffare klimat som vi går emot med mer extremväder så ska dessa rabatter klara allt vad det innebär utan att vi belasta dagvattennätet. Vi måste försöka hitta nya strategier när det gäller dagvattenhanteringen framöver då belastningen är hård på det nätet och det kommer bli väldigt spännande att se hur detta kommer fungera på Navet.

Gällande växterna så kan de komma att behöva utstå de mest tuffa förhållandena. De växer i vad som ser ut som en vanligt växtbädd med vanlig jord, och det gör de förvisso till viss del, men under jordbädden är det ett rejält lager med makadam för att kunna dränera ytan snabbt vid behov. Dessa växter ska alltså klara torra förhållanden men stundtals extremt blöta förhållanden. Vanligen när man väljer växter i utemiljöer så väljer man fuktighetsälskande växter för fuktiga kanske skuggiga växtplatser osv. men dessa växter måste klara alla svängningar i vädret så det ställer stora krav på dem. Vi har valt växter med omsorg som vi hoppas kommer klara det tuffa liv de står inför.

Vi bidrar alltså till en bättre miljö och en hållbar framtid genom alla våra sedumtak och stora regnbäddar på Navet.

Personalparkering

Det finns tre parkeringsytor dedikerade till medarbetarna i Navet, som alla kräver parkeringstillstånd. Betalningen sker via EasyPark-appen med områdeskod 6158.

Se Gustav Hanstad, förvaltningschef på Mimer, berätta lite snabbt om parkeringarna och komplettera med texten under och tillhörande kartor så kommer du ha stenkoll på parkeringsfrågan.

Hållbarhet

Hållbarheten är viktig för alla oss i Navet. Både gällande bygget, flytten och förvaltningen.

Allt i Navet ska genomsyras av hållbarhet. Från restaurangens mat till energin vi använder och hela vårt tankesätt.

Bygget

Istället för att bygga ett helt nytt kontor har vi tagit tillvara på en fin gammal byggnad, som länge stått oanvänd, och gett den nytt liv. Den gamla fasaden är Q-märkt, vilket är en skyddsbestämmelse för byggnader med kulturellt värde. Dels därför har renoveringen har skett med omsorg och med tanke på omgivningen. Ombyggnaden sker enligt kriterierna för Miljöbyggnad Silver vilket bl.a. annat innebär låg energianvändning, säkerställd god inomhushusmiljö och bra materialval. T.ex. har påbyggnaden en fasad i cortenplåt som är helt underhållsfri och möjlighet att integrera förnyelsebara energikällor, t.ex. solceller (som kommer installeras i maj). Eftersom vi har höga ambitioner med vårt miljöarbete är det viktigt att byggnaden speglar dessa ambitioner.

Flytten

Alla bolag arbetar aktivt med att göra flytten så hållbar som möjligt. Möbler återanvänds, antingen av oss i Navet eller säljs vidare eller skänks till andra. Möbler, pärmar, textilier och annat som inte går att återanvända återvinns istället. Målet är att så lite som möjligt ska hamna på soptippen.

VafabMiljö

Vi har valt att återanvända så mycket som det går av möbler och inredning. Vi använder oss av sådant vi redan har på befintliga kontor, sådant som skänkts av medarbetare eller inköp från second hand. Allt nytt material som använts är gediget och slitstarkt för att hålla länge. Gardiner och heltäckningsmattorna är gjorda av återvunnet material.

Mimer

Vi jobbar utefter en avfallstrappa där vårt mål är att avveckla 100% av de saker som har ett andrahandsvärde. Våra möbler kommer återanvändas så långt det är möjligt, antingen av oss eller av andra. Tack vara ReturFabriken och TaForm kommer det som inte flyttas med till Navet att återanvändas, antingen i sin ursprungliga form eller som något helt nytt.

Mälarenergi och Fibra

Vi flyttar i stort sett med alla möbler vi har idag till det nya kontoret. De som inte flyttas med kommer att återanvändas av andra verksamheter inom koncernen. I de fall vi har behövt köpa in nya möbler och textilier har vi utgått från att dessa ska vara ekologiska och närproducerade, alltså designade och tillverkade i Sverige.

Värme och el

Navet har miljöcertifierad fjärrvärme, vilket betyder att det kommer från förnybara källor. Byggnaden har automatiserad solavskärmning med intelligent styrning som är uppdelad i sju zoner. Det innebär att solavskärmningen kommer ske automatiskt på de ställen solen ligger på, och inte på hela fasaden samtidigt.

Elen kommer från ursprungssäkrad vattenkraft, vilket betyder att den är helt fossilfri. I maj kommer det dessutom installeras solceller på taket, vilket gör att en del av vår el kommer vara egenproducerad.

Källsortering

Hela huset har källsortering, från kontorsutrymmena till konferensytorna och restaurangen. Vi vill att allt som kan återvinnas ska återvinnas.

Restaurangen

Här serveras bl.a. ekologiska råvaror, rättvisemärkt kaffe och Svealands godaste kranvatten. Självklart med full källsortering, både i kök och matsal.

Restaurangen

Sedumtak och dagbäddar

Vi bidrar även med hållbarhet i våra utemiljöer. På parkeringen har vi anlagt regnbäddar som är byggda för att ta hand om dagvattnet och hjälpa till att rena det. På våra cykelgarage och carportar har vi sedumtak. Det är växtbeklädda tak som hjälper till att rena luften och bidrar till biologiskt mångfald genom att locka till sig insekter och fåglar.

Vi bidrar alltså till en bättre miljö och en hållbar framtid genom alla våra sedumtak och stora regnbäddar på Navet.

Sedumtak och dagbäddar

Kranmärkt

Samtliga bolag som sitter i Navet är kranmärkta! Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten.

Kranmärkt (extern länk)