Sedumtak och regnbäddar

Navets miljötänk sträcker sig även utanför huset. Där har vi anlagt regnbäddar på parkeringen och sedumtak på våra cykelgarage och carportar.

Regnbäddar är nedsänkta rabatter som hjälper till att ta tillvara på dagvattnet. Sedumtak är tak med levande växter som takbeläggning, vilket bl.a. bidrar till renare luft och biologiskt mångfald.

Sedumtak

Sedumtak, precis som andra växter, bidrar till att rena luften från farliga partiklar och dämpar buller på ett fantastiskt bra sätt, vilket i stadsmiljö är väldigt viktigt med all trafik som förekommer i en stor stad som Västerås. Sedumtak har vidare en mycket positiv inverkan på den biologiska mångfalden då ett sedumtak under blomning lockar både fjärilar, humlor, bin och fåglar. Många av våra insekter och även fåglar är idag utrotningshotade och i städer har många arter det extra tufft så ett sedumtak kan göra en enorm skillnad för en arts överlevnad.

Ett sedumtak tar även hand om regnvattnet och ett tak kan absorbera mellan 50-75% av regnet som faller på taket. Det gör att man minskar belastningen på dagvattennätet vilket idag har en hård belastning. Ett sedumtak bidrar även till längre hållbarhet på takets ytskikt då sedum tar upp UV-strålar som annars skulle ha träffat ytskiktet direkt och förkortat dess livslängd. Sist men inte minst så är det snyggt vilket visat sig även påverka fastighetens värde positivt.

Regnbäddar

På Navets parkering finns det regnbäddar. De är byggda så att nästan allt dagvatten rinner ner i väldigt stora rabatter som är en bit nedsänkta. Dessa rabatter är konstruerade på ett sätt som gör att de kan ta emot väldigt stora mängder vatten även om det sker under väldigt kort tid, även de så kallade 100-års regnen. Genom den infiltration som bäddarna är uppbyggda med har de även renande egenskaper, vilket är väldigt bra i en miljö som består av väldigt stora mängder hårdgjort material.

Med det tuffare klimat som vi går emot med mer extremväder så ska dessa rabatter klara allt vad det innebär utan att vi belasta dagvattennätet. Vi måste försöka hitta nya strategier när det gäller dagvattenhanteringen framöver då belastningen är hård på det nätet och det kommer bli väldigt spännande att se hur detta kommer fungera på Navet.

Gällande växterna så kan de komma att behöva utstå de mest tuffa förhållandena. De växer i vad som ser ut som en vanligt växtbädd med vanlig jord, och det gör de förvisso till viss del, men under jordbädden är det ett rejält lager med makadam för att kunna dränera ytan snabbt vid behov. Dessa växter ska alltså klara torra förhållanden men stundtals extremt blöta förhållanden. Vanligen när man väljer växter i utemiljöer så väljer man fuktighetsälskande växter för fuktiga kanske skuggiga växtplatser osv. men dessa växter måste klara alla svängningar i vädret så det ställer stora krav på dem. Vi har valt växter med omsorg som vi hoppas kommer klara det tuffa liv de står inför.

Vi bidrar alltså till en bättre miljö och en hållbar framtid genom alla våra sedumtak och stora regnbäddar på Navet.