Hej arkitekten!

Navet har fått en ny fin skrud, både in- och utvändigt, tack vare arkitekten Eva Trangärd. Här är hennes ord om varför Navet ser ut som det gör idag.

”Att ta sig an det här projektet och byggnaden har varit en både spännande och utmanade uppgift. Huset byggdes ursprungligen som lager åt ASEA år 1955, men har mer eller mindre stått tomt sedan 1990-talet. En övergiven koloss i blickfånget, i ett numera centralt och expansivt läge. Det är en stor och nästan 150 m lång byggnad. Fasaden mot Björnvägen saknade en tydlig entré och är kulturskyddad enligt detaljplanen, vilken endast medger en eller två nya öppningar.

Vi valde att ta upp en stor glasad öppning i mitten av huset. Denna skapar en central ljusgård som kommunikationsnav med tydliga huvudentréer på ömse sidor av huset, samtidigt som den släpper in välbehövligt dagsljus. Tidigare igensatta fönster och portar har tagits upp, för att skapa mer ljus och en större öppenhet i byggnaden. Ljusgården och bottenvåningen ger därmed ett inbjudande intryck för besökare och förbipasserande. Byggnadens tidigare tunga uttryck har även lättats upp av en påbyggd indragen våning.